Search Result

0 Items Found

empty

No result found

Sorry, nothing matched your search terms

kerti szerszám bérbeadás

Teendők a kertben tavasszal 1.

Márciusban már számos teendő vár ránk a kertben, hiszen az első tavaszi napsugarak megjelenésével elkezdődik a tavaszi munkák szezonja. Ha szeretnéd, hogy a kerted pompásan nézzen ki az év többi részében is, akkor fontos, hogy a veteményeket, a növényeket és a fákat rendszeresen ápoljuk. Cikkemmel főleg kezdő kertészkedőknek szeretnék segíteni összeállítani, hogy milyen munkákat kell általában elvégezni márciusban a kertben és a ház körül, de remélem hogy profi kertész olvasóim is hasznát veszik összefoglalómnak.

Nézzük milyen munkálatokra számítsunk a kertben márciusban és milyen eszközökre lehet szükséged, hogy a tavaszi munkák gördülékenyen menjenek.

Veteményezés

Márciusban már elkezdődhet a vetemény előkészítése, ha még nem tettük meg. Ehhez szükségünk lehet kerti gereblyére, kapára, ásóra és műtrágyára. Fontos, hogy a talajt jól ásd fel és gyomláld ki. Ha nagyobb területen szeretnénk veteményt termeszteni, akkor érdemes lehet bérelni egy kapálógépet is, amely könnyebbé teszi a föld előkészítését.

Már szabadföldbe vetheted a spenótot, zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, tépősalátát, petrezselyemet. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például lestyán, citromfű vagy mezei sóska is már szabadföldbe ültethetjük.

Március második felében már szabadba vethetők a gumós és gyökérnövények, például a csicsóka, a torma vagy a korai burgonya is.

Metszés és növény formázás

A tavaszi metszés a legsürgetőbb feladat, mivel elengedhetetlen az egészséges és erős növények számára. A dísznövények és sövények formázásához szükség lehet sövényvágóra, metszőollóra is. Az örökzöldek formázását javasolt időben, március vége előtt megejteni. A tűlevelűek alakítására azonban érdemes júniusig várni. A nyáron és ősszel virágzó díszcserjék metszésére január és március között van lehetőség.
A gyümölcsfák metszése komoly szakértelmet igényel, hiszen nem csak a fa formáját, de a várható termést is meghatározza, így ha nincs tapasztalatod, inkább javasoljuk szakember felfogadását a munka elvégzésére.  Ne feledkezzünk el a virágok (pl. rózsa) metszéséről sem! A kert minden lombhullató növényének lemosó permetezését is ekkor kell megejteni és általában a metszés utáni lemosó permetezés ideje is márciusban van.

Gyeprendezés

A tavasz az egyik legfontosabb időszak a gyeprendezés szempontjából. Az első dolog, amit meg kell tenni, hogy megtisztítjuk  gyepet a lehullott lombtól, téli hulladéktól, különben a füvünk rothadásnak indul. Ez után következik az év első fűnyírása. Általában a fű ápolása akkor válik esedékessé, ha a hőmérséklet tartósan eléri a 15 fokot. Ha a gyepen gyomnövények jelentek meg, akkor szükségünk lehet gyomirtóra is. Csak az első fűnyírás után ajánlott a fű levegőztetése, gyepszellőztető géppel, amikor a gyökerek már megfelelően megsűrűsödtek. Ha pedig új gyepet szeretnénk telepíteni, akkor érdemes lehet bérelni egy talajmarót is, amely segít eltávolítani az esetleges gyökereket és egyenletesebb talajt biztosít.

Virágzó növények

Már szó volt a rózsákról, de ilyenkor érdemes a levendulát, a nyári orgonát, a hortenziát és a lila akácot is megmetszeni. Időjárás függvényében hamarosan sor kerülhet a bent telelelő virágok kihordására. Érdemes megvizsgálni a dézsás növényeket, hogy nem tetvesedtek-e meg. Levéltetű ellen ajánlott a szappanos lemosás.

Ültetés

Március végéig érdemes befejezni a szabad gyökerű gyümölcsfák ültetését. Konténeres fa az év bármely időszakában ültethetsz. Ideális időszak az örökzöld bokrok és növények elültetésére vagy átültetésére is. Meglévő sövényeid, bokraid, fáid köré ne felejts el műtrágyát szórni.

A tavaszi kerti munkákhoz ajánlom bérelhető kerti szerszámgépeimet!

(A cikk összeállításához használt források: Édenkert, Hello vidék, Kerti kalauz)