Search Result

0 Items Found

empty

No result found

Sorry, nothing matched your search terms

Szeptemberi munkák a kertben

Szeptemberi munkák a kertben

Vége a nyaralásnak! 🙁 Ha már itt az ősz, nézzük meg, milyen munkákat ajánlott szeptemberben a kertben végezni.

1. Cserje és faültetés

A szeptember tökéletes időszak konténeres és szabadgyökerű faültetésre egyaránt. A konténeres fák már gyökeret eresztettek, így lényegében észre sem veszik, hogy műanyag edényből földbe került, a szabagyökerű fák gyökerei azonban érdemes vigyázni a szállítás és ültetés során. A szabadgyökerű növényeket az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni.

2. Metszés, visszavágás

Ha a cserjék ágai sárgulni kezdenek, lefelé lógnak és olyan, mintha a komplett növény szomorú lenne, ideje a visszavágásnak! Ebben az időszakban a sok nedvességnek hála, a növény visszaszívja a nedveket és regenerálja magát,így a metszés nem árthat neki. A sövényeket is érdemes megmetszeni, így dúsabbak lesznek tabvasszal és elkerülhető a felkopaszodás. A gyümölcsfák se maradjanak ki a sorból, leginkább ajánlott a meggy, a cseresznye, a dió és a barackfák esetén szükséges elvégezni ezeket a műveleteket. Fontos, hogy a lehullott leveleket is szedd össze, mivel már kevesebb a fény és a sok leesett levél elfogja azt a keveset is, ami van.

Ez itt a reklám helye, metszéshez, sövénygondozáshoz ajánlom figyelmedbe bérelhető elektromos és benzines szerszámaimat!

Lancfuresz PKS2200A1

 

3. Füvesített területek gondozása

Az aktív nyári tevékenység során a talaj, vele együtt pedig a gyep is összetömörödik. Ezért felkészülve egy passzívabb időszakra érdemes elvégezni a szellőztetést, valamint a talaj lazítását. Az egyetlen szabály, hogy száraz talajon, csapadékmentes napon végezzük el a szellőztetést. Ezt a munkát tavasszal is végezheted!

4. Évelők és egynyári növények

A tavaszi virágok (pl. tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit szeptembertől októberig (talajhőmérséklet 15 fok alatti)  kell elültetnünk. A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát, és a krizantémot most kell elültetnünk, hogy egy kis színt adjunk a kertnek, miután a nyári virágok már elhervadtak. Az évelő növények magvait ebben a hónapban kell elvetnünk, szórjuk sorba vagy nyílt ágyásokba, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal.

5. Szüret

Bizony, ha szeptember, akkor itt a szüret ideje! A kertbarátok egyik kedvenc időszaka ez, amikor a szőlő, az almafák és a körtefák többsége meghálálja az addigi gondoskodást és ínycsiklandó gyümölcsöket hoznak.

6. Fagyérzékenyek

Hamarosan ellepik a kertészeti csoportokat, a “Ti már bevittétek a leandert?” kérdések, nekünk is át kell gondolni, melyik növényeket kell telelteni és melyeket kell megvédeni a fagytól (a fiatalabb, ősszel ültetett díszfák, gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét úgy védheted meg, ha néhány centiméter magasan földet halmoz fel a fa törzse körül.)

 

Jó munkát!

Cikkemhez igénybe vettem kertészeti szakoldalak segítségét, mint Megyeri Kertészet és Éden Kert.