Search Result

0 Items Found

empty

No result found

Sorry, nothing matched your search terms

Szeptemberi munkák a kertben

Novemberi munkák a kertben

Biztosan már te is szorgalmasan készíted fel a kertedet a télre, összegyűjtöttem néhány gondolatot az elvégzendő teendőkről.

Éjszakai fagyok

Érdemes a fagyokat nem tűrő növények helyét kialakítani, időjárás függően elkezdeni őket behordani (leander, murvafürt, egyéb mediterrán növények). A kint maradó kaspós növények alá tegyél téglát, hogy a nedvesség ne maradjon meg a földben, így a fagy nem tehet kárt a növény gyökereiben. Készülj elő a kibnt maradó, de fagy érzékeny növények védelmére. Például a rózsa tövére érdemes földet vagy avart halmozni, betekerni zsákkal, szalmával kitömni stb. Utóbbi megoldás a fiatal cserjékre (füge) is alkalmazható.

Levelek mindenhol

Lombszívó bérelhető!

Igen, én is szívesebben nézném bentről egy kellemes forró itallal a kinti nedves szürkeséget, de érdemes a levelekkel még időben foglalkozni. Elég sok lehetőséged van a lehullott lombok kezelésére. Hasznosíthatod az avart komposztként, beforgathatod a talajba, hogy télen elfagyjon és lebomoljon vagy összegyűjtheted a fagyra érzékenyebb növények köré, hogy védje a töveket vagy összeszívhatod és a növényi hulladéknak szánt szemetesbe (zsákba) gyűjtheted. Ha összegyűjtötted az avart, frissítsd fel alatta a földet gereblyével. Fontos, hogy a beteg levelektől mindenképp szabadulj meg!

Metszés

Ágdaráló bérelhető!

Még novemberben is elvégezhető a fásszárúak metszése (fák, cserjék, sövények stb.). Például a rózsákat érdemes ősszel visszametszeni, a fő hajtásokat 30-50 cm nagyságúra visszavágni és a maradék ágakat legyező szerűen kialakítani. Fontos, hogy metszés közben a leveleket is távolítsd el a sövényről, hogy elég napot és levegőt kapjanak a télen is, és ne induljanak korhadásnak.

Füves terület gondozása

Még növemberben is lehet nyírni a füvet, fel lehet készíteni a fagyra magas káliumtartalmú trágyával. Ha szükséges, most ki tudod cserélni a gyeptéglákat, javítani a kiégett területeket.

Hagymás növények

A nyári, őszi virágzású növények (kardvirág, dália, kánna) hagymáit ősszel kell kiszedni, mielőtt elhal a föld feletti része. A gumókat jól levegőző helyen, módon kell tárolni, akár ládában vagy papír zacskóban. A tavasszal nyíló viágok gumóit ha még nem tetted, most kell elültetned.

Téli tüzelő

Rönkhasító bérelhető!

Ha vízhólyag és izzadás nélkül szereznél gondoskodni a favágásról, vedd igénybe 6 tonnás rönkhasító gépem segítségét. Bérelhető 4.500 ft/ 4 óra ártól.

Állatok a kertben

Ha állatbarát vagy kedveskedhetsz a madaraknak téli odúval és/vagy előre készített madáreleséggel. Ha az avart felhalmzod, ne bolygasd meg tavaszig, így a sünök védelmet találnak benne télre.

 

Cikkem írásához segítségül kertészeti szaklapokat használtam: fitoland.hu, kertvarazsmagazin.hu, hellovidek.hu, kertlap.hu.